Behang van het Jaar 2023 - InCoDa

Evenementenhal Gorinchem – 22, 23 & 24 september 2024

In dit artikel

Incoda20-Muur-HR-RGB.jpg

Behang van het Jaar 2023

De afgelopen twee maanden heeft iedereen veel inspiratie kunnen opdoen en de voorjaarstrends en trendkleuren in prachtige presentaties gezien tijdens verschillende events. Naast de bekende kleuren van het jaar 2023 Wild Wonder, Viva Magenta, Vining Ivy, Faded Terracotta, Citrona, Tar en Hazy zijn er ook veel trends in materialen, kleuren en patronen die doorvertaald zijn in de nieuwste behangcollecties. Team Interieur Collectie Dagen vroeg verschillende deelnemers binnen de productgroep ‘behang’ welke collectie niet gemist mag worden in de winkel of in de aankomende projecten.

ARTE - Alaya

“Meer dan 2000 jaar na haar ontstaan, spreekt de historische zijderoute nog steeds tot de verbeelding. Langs een netwerk van wegen transporteerden zwaar beladen karavanen zijde en andere luxegoederen tussen het Verre Oosten en de westerse wereld. Een tocht vol avontuur, vooral wanneer de reis door het hooggebergte van de Himalaya leidde.

 

Arte vond in deze fabuleuze reis de inspiratie voor haar collectie Alaya. Deze muurbekleding voert je terug in de tijd en neemt je mee op een avontuurlijke reis langs de zijderoute. Zijde speelt de hoofdrol in de collectie, afgewisseld met indrukwekkende decors gebaseerd op de vergezichten uit de Himalaya.

 

Banyan
Deze panoramique ontleent haar naam aan een veel voorkomende boom langs de zijderoute: de Banyan Tree. Ze laat je verdwalen in een dromerig fantasielandschap, goed verstopt hoog in de Himalaya. Het panorama komt nog meer tot leven dankzij de uitvoering in pure zijde.”

Calcutta Home Fashion Group - Blend

“In deze nieuwe collectie zijn karaktervolle speelse texturen het uitgangspunt om het interieur te verrijken. Gecreëerd door een grillig samenspel van garens geeft deze sfeervolle muurbekleding een nieuwe dimensie aan je interieur. 

 

Blend tovert de oppervlakte om tot een tastbare ruimte. Een rustiek weefsel dat via een dynamisch spel tussen mat en glans wat luxe toevoegt aan je huis.


De compositie van deze collectie bestaat uit 80% PES en20% nylon.”

TEXDECOR NL, Casadeco – KYOTO

“Eeuwenoud Japan gezien door de ogen van de 21e eeuw. Ver van de drukte van Tokio ligt Kyoto, een prachtige stad met een enorm erfgoed, vol Shinto-tempels, paleizen en verborgen tuinen. Door de voormalige hoofdstad op te roepen in deze nieuwe collectie, hebben we de tradities van Japan tot leven gebracht. Traditioneel, maar niet te veel: het idee is om de essentie van Japan te vangen en er een hedendaagse herinterpretatie aan te geven.

Hier is de Kensai collectie van KYOTO te zien. Het patroon is geïnspireerd door Japanse tatami’s, Kensai gebruikt de geometrisch patroon om een harmonieus behang te creëren. Dit micro-patroon is geproduceerd op non-woven papier, opgeheven door iriserende lijnen. Deze heldere lijnen creëren en vergroten het ontwerp.”

Dutch Wall Decor, ELLE DECORATION - More Beauty 3

“Wij vinden dat de derde behangcollectie van het luxe interieurmerk ELLE DECORATION – “More Beauty 3” deze titel verdient. Het idee “behang met passie!” geldt ook voor deze derde collectie. De nieuwste ontwerpen zijn elegant, modern en stijlvol, terwijl de kleurenwerelden harmonie en sensualiteit oproepen.

 

In totaal omvat de nieuwe collectie zes exclusieve dessins en een nieuwe uni structuur in een gevarieerd kleurenpalet. Naast decoratieve natuurthema’s zijn er ook discrete maar expressieve patronen die doen denken aan marmer of spachtel techniek. Een geraffineerd samenspel van matte en glanzende elementen onderstreept het buitengewone karakter van deze hoogwaardige collectie.”

Masureel, Khrôma - Aquila

“Van citrusbomen en cipressen tot warme, geometrische stofontwerpen.

De collectie Aquila haalt inspiratie uit Zuiderse steden en dorpjes, verrijkt met een tikje textiel. De textieluitstraling is de rode draad en geeft de ontwerpen een unieke touch.

 

De collectie is niet alleen vernieuwend in tekening en kleur, maar ook op vlak van ecologie. Elk behang is op hoogwaardige non-woven kwaliteit gedrukt en de panoramische dessins zijn extra afwasbaar én toch ecologisch, want ze zijn gedrukt op een nieuw door Masureel ontwikkelde non-woven kwaliteit.”

Noordwand – Kumano

“Na de afgelopen jaren van crisis naar crisis te hebben geleefd, hebben we steeds meer behoefte aan rust en balans. De natuur is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Én zorgt voor rust voor lichaam en geest.

Naast groen – natuurlijk dé kleur van de natuur – gaan we ook veel vergrijsde blauw- en tealtinten zien. Luxe en diepe kleuren die prachtig combineren met natuurlijke materialen en aardse tinten als zand, bruin, beige en (walnoot)hout.

Op de muren mag veel, als het maar niet wit is. Ook de plafonds mogen mee. Je mag echt de diepte en donkerte in. Textuur, subtiele glans en structuur zorgen voor een extra luxe en elegant gevoel, zonder in te boeten op de rust.

In de nieuwe Kumano collectie van Noordwand vinden we een prachtige mat tealkleurig behang met een patroon wat doet denken aan mist of rimpelend water in een metallic antiek-nikkel kleur. Dé combinatie van rust, natuur en diepte.”

Rasch Belgium and Netherlands bvba – LINEN HOUSE

“Terug naar natuur … rust op de muur! Met deze trend probeert Emil & Hugo rust te brengen in huis. Een groot contrast vergeleken met 2022 waar geometrische vormen en felle kleuren in de spotlight werden gezet.

 

De collectie LINEN HOUSE bevat de look en structuren van verschillende natuurlijke materialen, zoals linnen, vlas, met als highlight: écht hout dat gelamineerd is op vlies.

 

Naast LINEN HOUSE dat geïnspireerd is op het natuurproduct linnen, biedt de collectie NATURALIS een heel gamma van échte natuurproducten aan zoals kurk, houtschors, raffia, mica en een puur linnen textielbehang.”

Sanderson Design Group, Morris & Co. - Rambling Rose

“In een tijd waarin nostalgie een belangrijke rol speelt in het interieurontwerp, heeft het klassieke Engelse designbedrijf Morris & Co. een nieuwe samenwerkingscollectie gelanceerd. Collaborator, kameraad, vriend en buur. Sir Emery Walker was al deze dingen en meer voor de nu iconische ontwerper William Morris.

 

Centraal in deze collectie staat Walker’s woning, 7 Hammersmith

Terrace, waar een rijke verscheidenheid aan origineel Morris & Co. meubilair nog steeds de kamers sieren. Het herontdekken van lang niet meer geproduceerde ontwerpen en ongelooflijke handgemaakte kunstvoorwerpen uit het huis, deze samenwerking viert 7 Hammersmith Terrace als een van de laatste en grote overblijfselen van de Arts & Crafts beweging. Deze charmante collectie met onder andere ‘Rambling Rose’ voegt een vleugje Engelse romantiek toe aan elk huis.

Rambling Rose verbeeldt de Engelse roos, een icoon van boswandelingen en cottagetuinen. Klimmend, kronkelend en draaiend verraadt de verleidelijke labyrintische structuur van deze doornige roos de symboliek van aardse liefde en zuiverheid. De roos, een zeldzaam element in zijn behang, was een motief dat William Morris herhaaldelijk gebruikte, zowel in zijn wandtapijten als in zijn poëzie.

Rose (hier Rambling Rose genoemd), uit 1877, keert voor het eerst sinds vele jaren terug in het assortiment van Morris & Co. in de collectie Emery Walker’s House.

De collectie bestaat niet alleen uit behang, met May’s Coverlet dat een eenvoudiger te integreren optie biedt voor elk huis. Geïnspireerd door het indrukwekkende handwerk van William Morris’ dochter May, is het overtrek gemaakt met behulp van handgeborduurd werk op een 100% linnen basis om het originele patroon perfect na te bootsen.”

Spits – House For Decorative Brands – Carrara 3

“Mooie natuurlijke kleuren en structuren zijn de basis van de Carrara 3 collectie, zeer stijlvol behang voor iedere ruimte in huis. Zowel stijlvolle kleine structuren maar ook grote uitgesproken patronen komen in deze collectie voor.

 

Het contrast van de marmerpatronen is werkelijk een lust voor het oog maar zorgt ook voor warmte in je ruimte. De combinatie van zowel kleuren als structuren spelen helemaal in op de trends van 2023, warme kleuren en natuurlijke patronen.”

Contacteer de deelnemers voor meer informatie over deze mooie en verfijnde collecties via het contactformulier onderaan in ieders online bedrijfsprofiel. Wat is jouw favoriete collectie of showstopper in de winkel of in jouw interieurontwerp? Laat het ons weten door ons te taggen op Instagram of via #incoda.

Deel dit bericht

Andere interessante artikelen

Scroll naar top