Wie is het nieuwe gezicht van het NK Parketleggen?

Evenementenhal Gorinchem – 22, 23 & 24 september 2024

Dé competitie van de parketbranche, Het NK Parketleggen, vindt aankomende editie ook weer plaats in volle glorie! Dit keer voor het eerst met het nieuwe gezicht van de organisatie van het NKP, Sebastiaan van Westrenen, eigenaar van Luxoket. Tijd om hem enkele vragen te stellen en hem voor te stellen aan iedereen.

Kun je kort jezelf voorstellen en waarom wil je de kar van het NK Parketleggen graag trekken?

20230613_230104

Mijn naam is Sebastiaan van Westrenen. Ik ben een gepassioneerde Meester-parketteur van 41 jaar oud, die nu 23 jaar actief is in de parketbranche. Het NKP was voor mij hét evenement waar ik jaarlijks naar uitkeek. De spanning van de wedstrijd, de verbroedering van vaklieden onder elkaar, de uitdaging van het maximale uit jezelf halen en je meten aan anderen.

 

Nu, jaren later, wil mijn voorganger Walter Esch het stokje overdragen. Inmiddels was ik al toegetreden tot het NKP-team, waarin ik opviel. Er werd mij gevraagd of ik het leuk vond om Walter op te volgen. Voor mij voelde dit als voorrecht, maar het was geen gemakkelijke taak, ik had immers totaal geen ervaring. Gelukkig kan ik
altijd terugvallen op mijn mentor Walter, die op de achtergrond nog onderdeel uitmaakt van mijn team.

Voor mij is het van belang dat dit fantastische evenement nooit zal stoppen! Precies om de redenen dat ik er zelf altijd aan heb meegedaan. In de individualistische wereld waarin we leven, is verbroedering, kennisdeling

en aandacht erg belangrijk. Daarnaast vind ik het een prachtig toneel om ons mooie ambacht aan de
buitenwereld te tonen. Ten slotte zou ik het ontzettend zonde vinden als alle moeite en kennis van de afgelopen decennia verloren zouden gaan.

Wat heb je tijdens jouw carrière (tot nu toe) allemaal gedaan?

Vele mooie projecten zijn de revue gepasseerd, waarin mijn hand de ‘finishing touch’ gaf. Ooit ben ik de
parketbranche ‘per ongeluk’ binnengerold en ik was opslag verliefd. Uiteraard zitten er aan ieder vak ‘nadelen’,
maar mijn nadeel werd mijn voordeel. Ik kan me namelijk helemaal verliezen in details, wat veel tijd kost.
Inmiddels heeft dit ‘nadeel’ me wel gebracht tot waar ik nu ben. Klanten met complexe uitdagingen weten me
goed te vinden. Daarnaast heb ik een mooi aanzien verworven binnen de branche. Dit met o.a. het NKP onder
mijn hoede maakt mij een zeer trots man!

Het interview gaat verder onder de afbeeldingen.

Projecten toegelicht v.l.n.r. : Raftwood eiken vloer- en trapafwerking in woonboederij te Oosterhout, verouderde eiken spaghettivisgraat in monumentaal pand te Zevenbergen (centraal boven), eiken Hongaarse punt in luxe woning te Amsterdam (centraal onder) en eiken visgraat met band rondom in monumentaal herenhuis te Breda.  

Hoe gaat de komende editie van het NKP eruitzien?

Dit jaar staan er vernieuwingen op het programma. Naast een nieuwe uitdagende opdracht voor de aspirant- en seniordeelnemer hebben het team en ik voor veranderingen gezorgd die de deelnemers meer regie in de wedstrijd geven. Hierbij moet je denken aan technische oplossingen verzinnen, puntentelling en planning. Het zal zeker resulteren in een verhoogde competitiestrijd.

Waarom is het NKP zo belangrijk voor alle bezoekers van InCoDa?

zoals eerder al even benoemd, is het een prachtig toneel voor het uitdragen van ons mooie ambacht. Voor velen buiten onze branche zijn er beperkte mogelijkheden bekend. Het NKP laat zien dat die mogelijkheden onbegrensd zijn. Mogelijkheden die passen bij ieder interieur! De duurzaamheid en schoonheid van hout is onovertroffen. Bij het NKP kunnen bezoekers zien dat parketteurs met veel liefde, toewijding en respect voor hout de allermooiste dingen maken. Het is zeker meer dan de moeite waard om deze energie even te aanschouwen, maar pas op, het werkt besmettelijk!

Wat is het programma voor de aankomende editie van het NKP?

Het programma van de aankomende editie ziet er als volgt uit:

 

Zondag 24 september

  • 11:00 uur opening InCoDa, de eerste groep deelnemers van NKP zijn al flink bezig.
  • 13:00 uur Start NKP voor kinderen.
  • 16:00 uur Prijsuitreiking Nederlands Kampioenschap Parketleggen voor kinderen.
  • 17:30 uur Einde werkdag.

Maandag 25 september

  • 10:00 uur opening InCoDa, de tweede groep deelnemers zijn al flink bezig.
  • 17:30 uur Einde werkdag tweede groep, jurering ‘blinde’ jury volgt.

Dinsdag 26 september

  • 10:00 uur opening InCoDa, afronding opdracht voor alle deelnemers van het NKP is al volop aan de gang.
  • 13:00 uur Einde NKP, waarna de eindjurering plaats gaat vinden.
  • 15:30 uur Prijsuitreiking Nederlands Kampioenschap Parketleggen en RIGO-Bokaal (creativiteitsprijs).
IMG_5598
InCoDa2023_MG_1623-036-web

Deel dit bericht

Scroll naar top