Wat verandert er na 1 juli voor jou als retailer?

Evenementenhal Gorinchem – 22, 23 & 24 september 2024

De nieuwe wet- en regelgeving staat bijna voor de deur. Vanaf 1 juli gaat er weer een hele hoop veranderen voor jou als retailer. Het ene misschien relevanter als het andere. Retailtrends vertelt in een van hun recente artikelen over de 5 belangrijke veranderingen waar jij van op de hoogte moet zijn. 

1. Platictaks

Een eerste stap in het terugdingen van de plastic afvalberg is al gezet door de overheid. Recent kwam er namelijk statiegeld op blikjes. Nu vervolgen ze hun missie in het creëren van nog minder plastic afval, de extra taks op plastic wegwerpverpakkingen. 

 

Deze nieuwe regelgeving geldt namelijk voor supermarkten, maar is wel een hele belangrijke. Op plastic bekers en voedselverpakkingen, die doorgaans maar één keer gebruikt worden, wordt vanaf 1 juli het gratis verbruik verboden. Dit houdt in dat retailers extra geld moeten gaan vragen voor wegwerpplastic. 

2. Het besluit UPV textiel

De nieuwe UPV-wetgeving geldt voor bedrijven binnen de kleding- en textielsector. Als importeur op producent van kleding en textiel ben je vanaf 1 juli verantwoordelijk voor wat er met het afval van kledingproducten gebeurt. Ook nadat klanten het product in de (online)winkel hebben aangeschaft. 

3. Een nieuwe pensioenwet

Vanaf 1 juli gaan we ook over naar het nieuwe pensioenstelsel. Het is dan verplicht voor werkgevers om nieuwe afspraken te maken met werknemers over het pensioen. Bedrijven hoeven niet per direct met de nieuwe afspraken en oplossingen te komen. Zij krijgen hier drieënhalf jaar de tijd voor. 

4. Veranderende regels voor zieke werknemers

Eind deze week worden er ook nog kleine veranderingen aangebracht voor werkgevers met zieke werknemers. Vanaf dan moeten zij beide partijen het plan van aanpak en de eerstejaarsevaluatie met hun visie op het traject vastleggen. Het doel hiervan is dat er meer betrokkenheid ontstaat, en dat werkgever en werknemer een grotere rol krijgen. 

5. Een hoger minimumloon

Veel retailers zagen deze verandering vast al aankomen, de verhoging van het minimum- en dagloon. Het wettelijke bruto minimumloon wordt vanaf volgende week verhoogd met 3,13 euro, wat uitkomt op 1.995 euro per maand. Het dagloon wordt met hetzelfde percentage verhoogd, tot 264,57 euro per dag. 

Nog meer weten over wat er voor jou als retailer allemaal veranderd per 1 juli? Lees dan het volledige artikel van Retailtrends via de onderstaande button. 

Deel dit bericht

Scroll naar top