Visueel en akoestisch comfort, Tacito vertelde Team InCoDa er alles over

Evenementenhal Gorinchem – 22, 23 & 24 september 2024

Tijdens de afgelopen editie kwam voor het eerst de productgroep akoestiek sterk naar voren tijdens vakevent InCoDa. Eén van de nieuwe deelnemers binnen dit segment was Tacito visueel en akoestisch comfort die met een mooie presentatie de retailers en interieurprofessionals van de Benelux inspireerde op het gebied van mooie design akoestische oplossingen. Na een mooi succes keren ze terug in september 2023 met hun tweede deelname. Team InCoDa interviewde de eigenaar van Tacito, Gerhard Veldhuizen, over Tacito’s akoestische oplossingen, hun succes, vernieuwingen en hoe zij duurzaamheid toepassen.

Ontdek meer over Tacito’s akoestische oplossingen of neem direct contact met ze op via het online bedrijfsprofiel.

Voor degene die mogelijk de presentatie van Tacito gemist hebben, wat waren de highlights en zijn er mogelijk al nieuwe producten geïntroduceerd?

Voor ons was InCoDa 2022 een geheel nieuwe ervaring die heel verrassend voor ons heeft uitgepakt. We hebben sinds de beurs goede zaken kunnen doen veelal via nieuwe dealers in het land. En nog steeds komen er wekelijks aanvragen voor een dealerschap bij ons binnen! Inmiddels hebben we ook een sales agent voor Nederland die naast 2 duurzame designmerken in de meubels ook voor Tacito zijn bestaande netwerk verrast met onze duurzame en akoestische oplossingen.

Eén van onze eyecatchers in de stand en ons best verkochte product sinds InCoDa is de “Lattenwand” die bij ons geheel uit PET-vilt bestaat en dus géén houten elementen heeft.

Dit heeft voor de retailer en interieurprofessional verschillende voordelen. Het product heeft de prachtige look van een woodwall, maar bevat ook een optimale geluidsabsorptie door de dubbele laag akoestisch vilt. Wij bootsen de houtnerf na door er indien gewenst een houtnerf op te printen.

Dit is iets wat een houten woodwall niet heeft, want hout doet niets aan het akoestiek. Een ander bijkomend voordeel is dat je bij installatie geen zaag meer nodig hebt voor het op maat snijden voor bijvoorbeeld stopcontacten of lichtschakelaars. Natuurlijk is ook het PET-vilt de helft lichter dan een houten paneel en is volledig recyclebaar. Vorige maand (januari 2023) hebben wij ook panelen tot 3 meter geïntroduceerd, zodat het product direct muurvullend geïnstalleerd kan worden. Momenteel werken wij aan een nieuwe collectie in deze categorie die in ontwikkeling is voor september 2023.

Een aantal producten van onze productgroepen hebben wij gepresenteerd op InCoDa, zoals: PET-vilt aan de muur, PET-vilt aan het plafond, Scheidingswanden, Foto op PET-vilt, Specials zoals akoestische plantenbakken en de hele platen 9mm PET-vilt.

In iedere productgroep is een diversiteit aan mogelijkheden te kiezen. Omdat we de onbewerkte platen PET-vilt in 36 kleuren op voorraad hebben liggen, produceren we iedere bestelling op het moment dat deze binnenkomt met een korte levertijd van ongeveer 10 werkdagen. Onze ervaring nu is dat er ook behoefte is aan maatwerk en dat is onze kracht door het in eigen huis te maken en wij dus ook maatwerkoplossingen kunnen aanbieden.

Op afbeelding: PET-vilt op de muur, Hexagon patroon naar eigen kleursamenstelling.

Hoe belangrijk is circulariteit voor jullie?

Dit is zeker een belangrijk aspect voor ons. Zo is het PET-vilt wat wij inkopen gemaakt van gerecyclede polyestervezels en is bovendien zelf ook weer recyclebaar. Dat maakt PET-vilt in onze ogen een duurzame oplossing voor ieder interieur. Dat is de voornaamste reden waarom wij met dit materiaal zijn gaan werken, omdat duurzaamheid zeker belangrijk is voor ons.


Daarnaast passen wij dit ook toe als organisatie. Wij werken niet met gas, maar met duurzame warmte pompen en zijn wij bezig met het installeren van zonnepanelen. Tot slot worden uiteraard alle resten PET-vilt weer opnieuw gerecycled om opnieuw te (her)gebruiken.

Daarnaast kwamen op het eerste interieurfestival van InCoDa op de bovenverdieping ook de akoestische en duurzame wanden van Tacito naar voren. Kun je ons meer vertellen over dit product?

Op InCoDa’s interieurfestival kwamen de verschillende duurzame oplossingen voor akoestiek aan de muur naar voren. Van de V-tegel en Hexagon op een wand tot het tegelpatroon en maatwerk oplossing. Zo konden alle bezoekers ervaren hoe het PET-vilt door de structuur van het materiaal het geluid absorbeert. Waardoor nagalm in een ruimte gereduceerd wordt. Bovendien was het goed te zien, bijvoorbeeld bij ons logo, dat het materiaal goed te bewerken is en hoe het mogelijke oneffenheden op bijvoorbeeld muren feilloos kan wegwerken.

Door het machinepark wat we in huis hebben en een eigen ontwerpafdeling kunnen de meest creatieve ideeën van PET-vilt gemaakt worden. Of het nou een huiskamer, wachtruimte, kantooromgeving of horecazaak is, met PET-vilt kun je ieder interieur stylen en vervelend geluid reduceren!

 

Welke akoestische oplossing van Tacito is het meest vernieuwend voor de projectmarkt?

Toch wel de Lattenwand, denk ik. Door het printen van de houtnerf haal je het optimale akoestische voordeel ten opzichte van een houten lattenwand. Bovendien is het huiselijker maken van een ruimte iets wat aanspreekt en dat creëer je bijvoorbeeld door deze lattenwanden aan te brengen. Naast onze houtkleuren, hebben wij een heel uitgebreid kleurenpallet van 36 kleuren. Dus wil jij bijvoorbeeld een blauwe lattenwand, geen probleem.

Waarom is het thema akoestiek steeds belangrijker in huizen en dus ook voor de retailer?

Harde vloeren, stalen kozijnen en stalen deuren zijn helemaal hot en dat maakt dat galm/weerkaatsing van geluid zijn werk kan doen. Voor grotere ruimtes, zoals kantooromgevingen is gebleken dat te veel geluid afleidt van de werkzaamheden en concentratie daardoor moeilijker wordt. Uiteindelijk kan dit te veel aan geluid invloed hebben op de productiviteit. Wat natuurlijk ook kan gebeuren in een ‘home office’.

Naar welk project kijken jullie het meest trots op terug?

Ons project op een scholengemeenschap waarbij we PET-vilt ingezet hebben om de hele school opnieuw te (re)stylen. Dat was een project van idee/ontwerp tot realisatie en montage. Het betrof o.a. lokaalaanduidingen met een geprinte tekst op PET-vilt en bewegwijzering in de gehele school. Daarnaast ook hele wanden die bekleed werden in de aula met een toegepast 3D effect en de wanden van de sportruimte, waarbij gekozen is om sportende figuren uit te snijden.

 

Voor de aula werd er gekozen voor een twee lagen PET-vilt aan de muur met een 3D vingerafdruk die stond voor de betekenis dat iedere leerling uniek is. Het creatieve team van Tacito heeft op deze manier de klant geholpen met de wens om dit te vertalen in deze vorm in het ontwerp.

Ontdek meer over Tacito’s akoestische oplossingen of neem contact met ze op via het online bedrijfsprofiel.

Deel dit bericht

Scroll naar top